Pigmentfoltok – sötét felhők a szépség egén

Nagyon sokan tapasztaltuk már azt a bosszantó élményt, amikor egy nyaralásról vagy síelésről hazatérve a tükörből visszanézve sötét foltok csúfítják arcunkat, testünket.

Sajnos e kellemetlen élmény egyre gyakoribb jelenség az életünkben, hiszen sokat lehet hallani az ózonréteg egyre nagyobb sérüléséről és az ultraviola sugárzás növekvő mértékéről.

Ekkor sürgősen valamiféle megoldást keresünk, hogy megszabaduljunk a kéretlen látogatótól. Ahhoz, hogy kicsit jobban értsük a kialakult helyzetet és máskor meg tudjuk előzni vagy tegyünk ellene, kicsit tekintsük át a bőr pigmentálódásának folyamatát.

A pigmentfoltok kialakulása

Bőrünk három fő rétegből áll: hámréteg, irharéteg, bőralja.

A hámréteget további alrétegek alkotják. A festékanyag vagy pigment, mely a bőr színét adja, a hámréteg legalsó alrétegében, a bazális rétegben keletkezik: a melanin nevű fehérje a melanocitákban fehérjeszintézis során jön létre.

Ezek mennyiségétől függően kialakultak a bőrszínek, melyek a genetikai, földrajzi származásról is árulkodnak.

Ha a melaninképzés biokémiai folyamatában valami miatt zavar keletkezik, létrejönnek a pigment-rendellenességek. Ezek lehetnek mesterséges eredetűek (pl. tetoválás ) és természetes eredetűek. Ez utóbbiak járhatnak csökkent festékezettséggel: ez a hypopigmentáció (albinizmus, vitiligo, leukoderma ).

Előfordulhatnak fokozott festékezettséggel, ez a hyperpigmentáció, mely minden esetben foltokként jelenik meg a barna és a fekete különböző árnyalataiban. Megjelenhetnek arcon, nyakon, dekoltázson, de bárhol a testünkön. Ez egyfelől lehet elsődleges vagy veleszületett , melyek a szeplő, a kávéfolt és a lentigo. Másfelől lehet másodlagos vagy szerzett, melyekkel aztán kétségbe esve rohannak kozmetikushoz a vendégek.

Ilyenkor nagyon fontos tisztázni a kiváltó okokat. Mik lehetnek ezek?

  • endokrin zavarok
  • anyagcsere zavarok
  • fizikai
  • kémiai hatások
  • gyulladások
  • egyes gyógyszerek fényérzékenyítő hatása
  • napfény, szolárium ultraibolya sugárzása

Miután fény derül az eredetre, fontos átbeszélni a pigmentfoltok kezelésének menetét és a halványítás mértékét meghatározni. Tudatosítanunk kell a vendégekben, hogy mindenképpen hosszabb folyamatra készüljön és attól függően, hogy milyen mértékben halmozódott fel a melanin mennyisége, milyen régóta áll fenn a probléma, próbáljunk hiteles ígéretet tenni a kezelés végeredményét illetően. Itt általában kúraszerű kezelésekről beszélünk, ahol elengedhetetlenül fontos a házi ápolás is.

Hogyan kezeljük a pigmentfoltokat?

A halványító kezelések kétféleképpen hatnak a foltokra:

egyrészt a meglévő melanint világosítják, másrészt az újak túlzott képződését gátolják.

A foltok kezelésének egyik alternatívája a bőr koptatása. A fizikai koptatás kiváló eszköze a Hydro Care gép, melynél a hydrodermabráziós technológia és a spirálistól a szemcsésig kialakított egyedi fejek  lehetővé teszik a bőr kontroll alatt tartott hatékony és biztonságos csiszolását.

Egy másik lehetőség a mikrodermabrázió, melynél gyémánt fejjel erőteljesen peelingezzük a bőr felületét, így halványítjuk a pigmentfoltokat.

Ha kémiai peelingezést szeretnénk végezni, a leghatékonyabban a savas hámlasztások működnek.

Az eljárások között találhatunk csak ősszel és télen végezhető kezeléseket, de ha nyáron is szinten akarjuk tartani a fényszegény időszakban elért eredményeinket, a legalkalmasabb a lézeres mezoterápia pigmenthalványító lehetőségének kihasználása.

Ha ezekről bővebben szeretnél olvasni, a Szolgáltatások menüpontban megteheted.

De ezzel még nem tettünk meg mindent az eljárások sikeréért.

Muszáj felhívni a figyelmet a prevencióra is.

A mechanikai fényvédelem fontos szabálya, hogy árnyékolással, megfelelő ruházattal segítsük elő a napfény okozta károsodások megelőzését.

A kémiai fényvédelem is kifejezetten ajánlott:

  • fizikai elven alapul a púderalapú készítmények használata
  • kémiai elven alapul a különböző faktorszámú fényvédők használata, melyek megváltoztatják a káros hullámhossz-tartományt

A dermaceutical Sun Protect LSF 30 napvédő krémje egyedülálló DMS rendszerű összetevőjével hatékonyan, mégis minden káros anyagtól mentesen biztosítja a fényvédelmet.

Emellett azt is fontosnak tartom, hogy nyaraláskor, pihenéskor mindenképpen délelőtt 9 előtt és délután 3 után napfürdőzzünk megfelelő védelem mellett, aztán hatékony utóápolási termékek használatával kényeztessük bőrünket annak egészsége és szépsége védelmében.

Mert meghálálja.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük